Uncategorized

Egészséges élet a cukorbetegségben

Ennek a cukornak a glükóz formájában történő felszabadulása akkor fordul elő, amikor a hasnyálmirigy glukagonnak nevezett hormont szabadít fel a vérbe. A glukagon hormon azt jelzi, hogy a máj és az izmok a szervezetünkben tárolt glikogént glükózzá alakítják, ami a glükóz felszabadulását eredményezi a véráramba, és energiát biztosít a szervezet létfontosságú szerveinek működéséhez. Ezt a vércukorszintet ellenőrizni kell a test megfelelő működésének biztosítása érdekében. A vér magas glükózszintje tönkreteheti az idegeket és az artériákat.

Ebben az esetben a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy ezt a glükózmennyiséget egyensúlyban tartsa. Ez egy hormon, amely megakadályozza, hogy a cukor hosszabb ideig maradjon a véráramban. Szorosan együttműködik orvosával, kezelheti cukorbetegségét a mindennapi élet hat kulcsfontosságú változására összpontosítva.

Egyél egészségesen

Ez döntő fontosságú, ha cukorbetegségben szenved, mert az, amit eszik, befolyásolja a vércukorszintjét. Az élelmiszerek szigorúan nem korlátozottak. Összpontosítson arra, hogy csak annyit eszik, amennyire a szervezetnek szüksége van. Szerezz sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát. Válasszon zsírmentes tejterméket és sovány húsokat. Korlátozza a magas cukortartalmú és zsírtartalmú ételeket. Ne feledje, hogy a szénhidrátok cukorrá válnak, ezért nézze meg a szénhidrát bevitelét. Próbálja meg ugyanazt tartani az étkezéstől az étkezésig. Ez még fontosabb, ha inzulint vagy gyógyszereket szed a vércukorszintjének szabályozására.

Ha most nem aktív, itt az ideje elkezdeni. Nem kell, hogy csatlakozzon egy tornaterem, és nem cross-képzés. Csak sétáljon, kerékpározzon, vagy játsszon aktív videojátékokat. A cél a 30 perces tevékenység, ami izzad, és lélegezni egy kicsit nehezebb a legtöbb nap a héten. Az aktív életmód segít a cukorbetegség szabályozásában azáltal, hogy csökkenti a vércukorszintjét. Azt is csökkenti az esélyét, hogy a szívbetegség. Plusz, ez segít elveszíteni felesleg, valamint a stressz enyhítésére.

Legalább évente kétszer keresse fel orvosát. A cukorbetegség növeli a szívbetegség esélyét. Így megtanulják a számok: koleszterin, vérnyomás ,és A1c (átlagos vércukorszint 3 hónap alatt). Kap egy teljes szem vizsga minden évben. Látogasson el egy láborvos, hogy ellenőrizze a problémákat, mint a lábfekély, idegkárosodás.

Ha stresszes vagy, a vércukorszintje megemelkedik. És ha ideges vagy, lehet, hogy nem kezeled jól a cukorbetegségedet. Lehet, hogy elfelejtette gyakorolni, enni jobb, vagy vegye be a gyógyszereket. Keresse meg a stressz enyhítésének módjait-mély légzés, jóga vagy hobbi révén, amelyek ellazítanak.

Hagyja abba a dohányzást

A cukorbetegség nagyobb valószínűséggel okoz olyan egészségügyi problémákat, mint a szívbetegség, a szembetegség, a stroke, a vesebetegség, az érbetegség, az idegkárosodás és a lábproblémák. Ha dohányzik, az esélye, hogy ezeket a problémákat még nagyobb. A dohányzás is megnehezítheti a testmozgást. Beszéljen orvosával arról, hogyan lehet kilépni.

Lehet, hogy könnyebb ellenőrizni a vércukorszintjét, ha nem kap túl sok sört, bort és italt. Tehát, ha úgy dönt, hogy inni, ne vigyük túlzásba. Az American Diabetes Association azt mondja, hogy a nők, akik alkoholt fogyasztanak kell nem több, mint egy italt egy nap, és a férfiak nem több, mint kettő. Az alkohol miatt a vércukorszintje túl magas vagy túl alacsony lehet. Mielőtt inni kezdene, ellenőrizze vércukorszintjét, és tegyen lépéseket az alacsony vércukorszint elkerülése érdekében. Ha inzulint használ, vagy cukorbetegsége miatt gyógyszert szed, enni, amikor iszik. Egyes italok-mint a borhűtők-magasabbak lehetnek a szénhidrátokban, ezért vegye figyelembe ezt, amikor szénhidrátokat számol.

Amikor az orvosok a cukorbetegség diagnózisát adják ki, bárcsak adnának egy listát azokról a tippekről, amelyek boldogabbá tehetik az életet a betegséggel. A diagnózisom után szégyelltem a cukorbetegségemet, szégyelltem, hogy képtelen voltam diétával és testmozgással irányítani, annak ellenére, hogy szó szerint minden nap kilenc hónapig dolgoztam. Szinte az összes szénhidrátot kihagytam, és akkor nem ettem húst, így csak diót, sajtot, tojást és zöldséget ettem. Az orvos nem adott azonnal inzulint, mert tizennyolc éves voltam, és nem volt biztos benne, hogy van-e 1-es vagy 2-es típusom. De semmi, amit tettem, nem működött. Hamar kiderült, hogy 1-es típusú vagyok, és hogy az inzulin injekciók elkerülhetetlenek. Nem tudtam, hogy nem az én hibám. Reménytelennek, éhesnek, kimerültnek és magányosnak éreztem magam.

Amire szüksége van

Az első tipp a listámon: ha nem értesz valamit, kérdezz, és ha nem vagy biztos a válaszodban, kérdezd meg valaki mást. Sokkal könnyebbé tette volna az életem, ha tudtam volna, hogy csinálok néhány házi feladatot a cukorbetegségről. Nem tudtam, milyen kérdéseket tegyek fel a diabétesz oktatómnak, és visszatekintve, nem mondott nekem néhány nagyon fontos dolgot. A gondjaimban elkövetett súlyos hibákat el lehetett volna kerülni, ha oktattak volna. Abban az időben, nem volt Internet, hogy vizsgálja meg a dolgokat. Megnéztem néhány könyvet a könyvtárban, de a kiválasztás akkoriban meglehetősen korlátozott volt, és nem is tudtam, hogy vannak különbségek az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között.

El voltam keseredve és össze voltam zavarodva, és nagyjából feladtam magam. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megismerjük más cukorbetegek, hogy kérdéseket tegyenek fel, és kap választ és támogatást a világ minden tájáról. Nemrég valaki a Facebook-on megkérdezte, hogy valaki közel élt-e egy 1-es típusú baráthoz. A válaszok elárasztották a posztot, és valójában két új barátot szereztem a környéken. Fontos, hogy kapcsolatba lépjünk azokkal, akik megértik, min mész keresztül. Soha ne érezze magát egyedül a cukorbetegséggel. Harmadszor, vegyen részt egy adománygyűjtésen a környéken. Ez olyan egyszerű, mint az online regisztráció.

Kihívás volt, de olyan erősnek éreztem magam. A harmincnegyedik születésnapomon ajándék helyett adományokat kértem a családomtól és a barátaimtól. Milyen ajándék lehet jobb, mint pénzt gyűjteni a cukorbetegség leküzdésére? Bár kimerültem az utam után, soha nem éreztem magam boldogabbnak. Büszke voltam arra, hogy láttam, mit tehet a testem a cukorbetegség ellenére. Nincsenek barátok vagy családtagok lovagoltak velem a turnén, de messze nem voltam egyedül. Ahogy pihent egy percet a tetején egy híd, egy fickó lovas megállt velem, kívántam egy boldog születésnapot, és azt mondta, hogy ez egy születésnap, amit soha nem felejtem el. Igaza volt.

Leave a Reply